Hoppa till huvudinnehåll

Fräsning

I avsnittet presenteras våra råd om fräsningprocesser.
 

mills. photo.

Rigga arbetsstycket stadigt. Så djupt i skruvstycket som möjlig eller med flera spännjärn med stort avstånd emellan spännpunkterna. Välj om möjligt arbetsritning så att skärkrafterna tas upp av ett fast anhåll som tex den fasta backen i skruvstycket eller en klack nedstucken i T-spåret på bordet. Om man är tvungen att bearbeta på ett sätt så att man måste förlita sig på skruvstyckets eller spännjärnens friktion för att ta upp skärkraftera är det viktigt att anpassa skärdjup och matning så att arbetsstycket inte lossnar.
 

Vid känsliga arbetsstycken kan mellanlägg av mjukare material användas som skydd mot spännmärken. Tex kopparplåtar för en ståldetalj, plastdistanser för en aluminiumdetalj. Fördela spännkrafterna på så stor yta som möjligt. Var noga med rengöringen. Minsta spånfragment kommer att prägla ett märke om det hamnar i på skruvstyckets backar. Spänn stadigt, men inte hårdare än nödvändigt.

Om man tex ska bearbeta en detalj med tunna väggar ex rör kan man vara tvungen att tillverka en kärna som ger stöd för spännkrafterna så att man inte skrotar detaljen med spännkrafterna.

mill head

     

face mill. photo

Ibland måste man lägga mer tid på att tillverka fixtur, stöd och distanser för själva riggningen av en komplicerad detalj än vad det tar att genomföra den faktiska operationen. Rör det sig om en större serie är det oftast lönsamt att tänka igenom konstruktionen av detaljen för att öka tillverkningsbarheten. Eller så kan man bygga en fixtur så att det både blir stadig och lätt att skifta detalj.

Vid ändplanfräsning bör man välja en fräs som är ungefär 1,2-1,5 gånger större än arbetsstycket. Man bör undvika att fräsens centrumlinje är rakt över arbetsstyckets centrumlinje då det lättare uppstår vibrationer. Justera så att fräsen har mindre uthäng över utgångssidan än ingångssidan. Om man inte har någon fräs som är tillräckligt bred för att täcka arbetsstycket måste man köra flera passager. Försök att köra ungefär samma bredd på passagerna så att krafterna blir likvärdiga. Liknande förutsättningar borde bli ett liknande utfall i resultat. Vibrationer, glapp och dödgång i maskinen beter sig liknande.

Gradbildning

Vid körning av en komplex detalj kan det löna sig att tänka efter så att man kör finskär åt ett håll som lägger graderna där man lättast kommer åt att grada. Det är alltid värre grader på verktygets utgångssida. Även om detaljen kan ha grova toleranser så är det bättre att köra finskär med vassa verktyg med tanke på gradbildningen.

Medfräsning

Verktyget roterar med matningsriktningen. Detta ger något mindre skärkrafter, minskad verktygsförslitning, mindre risk för löseggsbildning, bättre ytfinhet och bättre möjlighet till att hålla snäva toleranser. Man kan ofta köra ett litet finskär medfräsning även på en sliten maskin. Litet skärdjup och dra år bordsbromsen lite lätt och så håller vi tummarna, så brukar det fungera riktigt bra.

Motfräsning

Verktyget roterar mot matningsriktningen. Detta ger något större skärkrafter, ökad verktygsförslitning, ökad risk för löeggsbildning, sämre ytfinhet och toleransnoggrannhet. Metoden är definitivt att föredra om man har en sliten maskin med glapp och dödgång i matarskruven då man inte riskerar att verktyget självmatar arbetsstycket och orsakar haveri.

Vibrationer

Om man kör med stora fräsar i en mindre maskin så uppstår det lätt vibrationer när verktygseggarna slår in i arbetsstycket och maskinen sackar. En möjlig väg framåt är att öka den levande kraften, att använda ett svänghjul. Vissa manuella fräsmaskiner har en borrpinol med splinesaxel till spindeln. Då är det lätt att hänga på ett svänghjul på den. Om maskinen inte har den möjligheten kan man förse verktygsdornen med ett svänghjul. Det kan dock bli problem i en maskin med verktygsväxlare, kontrollera noga innan du installerar någon kontraption. En jämnare gång för verktyget ökar signifikant avverkningsförmåga och verktygslivslängd.
 

Man kan drabbas av vibrationer i en del av arbetsstycket man inte bearbetar. Utligg kan fungera som en ’stämgaffel’ och orsaka problem. Är utligget långt från bearbetnings-zonen kan man helt enkelt hålla handen mot för att döda vibrationen. Vill man inte ha fingrarna i närheten måste man spänna an mot någonting, ex en tung skrotbit med en skruvtving.

Sidansvarig: web@iprod.lth.se | 2023-02-22