Hoppa till huvudinnehåll

Kurser

Avdelningen för produktions- och materialteknik erbjuder ett stort antal kurser om produktion, hållbarhet, design, ekonomi och digitalisering. Se listan över kurser nedan.
 

the photo of the manual polishing

Grundkurser

Länkarna nedan öppnar respektive kursplaner på Kurswebben LTH.
 

Kursplan Introduktion till Maskinteknik

6 hp (ges på svenska) 

Kursen syftar till att ge studenten grundläggande tekniska ramar och en förståelse för maskintekniks teknikbas. Kursen syftar också till att väcka studentens nyfikenhet för de olika ämnesområdena inom maskinteknik genom att kombinera experimentella studier med teoretiska frågor kopplade till en befintlig produkt. 

Kursplan Industriella produktionssystem

6hp 

Syftet med kursen är att ge en omfattande förståelse för de aktiviteter och processer som ingår i industriell produktion av produkter samt utformning av tillverkningssystem. Kursen kommer också att ge en djupare förståelse för de viktigaste tillverkningsmetoderna, materialens betydelse i en tillverkningsprocess och hur man kan påverka produktkvaliteten och produktionssystemets prestanda. 

Kursplan Produktion

6 hp (ges på engelska) 

En stor del av en produkts kostnad och egenskaper bestäms vid valet av material, tillverkningsmetod, samt av hur denna tillverkningsmetod styrs och utformas. Huvudsyftet med kursen är att ge studenten en bred kunskap om existerande materialgrupper och tillverkningsprocesser, för att i olika sammanhang kunna påverka en produkts kritiska attribut; kostnad, funktion och egenskaper. 

Kursplan Produktion och Material

5 hp (ges på engelska) 

Kursen är inriktad på två aspekter: kunskap om produktionsteknik och metoder för materialval. Produktionstekniken kommer särskilt att inriktas på de processer som används för att skapa olika former och ytprofiler, texturer och ytutseende. Materialvalet kommer att inriktas på att ytterligare förstå förhållandet mellan material och design genom att lära sig metoden för att välja rätt material för den designade produkten bland hundratals och tusentals olika typer av tekniska material. 

Kursplan Verkstadsteknik

7.5 hp (ges både på svenska och engelska) 

Kursen omfattar ett antal praktiska kursmoment där olika typer av maskiner och processer introduceras varefter självständigt arbete vidtar för att öva den individuella färdigheten. Till varje praktiskt moment kopplas uppgifter som anknyter till teoretiska kursmoment, t.ex. inom materialteknik. Kursen genomförs till huvuddelen i M-husets utbildningsverkstad, den utrustning som finns installerad där utgör huvudlinjen i kursen. 

Efter genomgången kurs ska varje godkänd student erhålla ett körkort som gör det möjligt att utnyttja utbildningsverkstaden i andra kurser vid LTH och examensarbete. Kursen innefattar utbildning inom skärande bearbetning (svarvning, borrning, fräsning, sågning etc), plåtbearbetning, svetsning (MAG, TIG, MMA), NC-bearbetning, verktygsteknologi samt ett större avsnitt inom tillämpad materialteknik och värmebehandling. Värmebehandlingsdelen omfattar olika typer av materialstrukturer för olika materialgrupper, proceser för att uppnå önskade egenskaper samt provberedning och analys av struktur och egenskaper. Teoretiska modeller utnyttjas för att förstå de erhållna resultaten. 

Kursplan CAD/CAM/CAE

7.5 hp (ges på svenska) 

Idag är både små och stora industriföretag utsatta för hård global konkurrens som leder till behov av att ständigt förbättra och effektivisera både sina produktions- och produktutvecklingsprocesser. Behovet att minska ledtider i produktutvecklingen för att snabbare få ut produkter på marknaden och att vara flexibel för kundanpassade lösningar kräver ett integrerat IT-stöd. Syftet med denna kurs är att ge studenten en bred bild av vilka komponenter som ingår i detta integrerade IT-stöd, och förse studenten med färdigheter inom olika applikationsområden som finns tillgängliga i ett modernt 3D IT-verktyg för produktframtagning. Kursen teoretiska del behandlar de olika komponenterna och funktionerna i delområdena datorstödd ritning CAD, datorstödd beredning CAM och datorstött ingenjörsarbete CAE. I kursens praktiska del arbetar studenten självständigt med inlämningsuppgifter som löses med hjälp av den kommersiella programvaran Creo Parametric. 

Fortsättningskurser

Länkarna nedan öppnar respektive kursplaner på Kurswebben LTH.
 

Kursplan Hållbara tillverkningssystem

7.5 hp (ges på engelska)

Kursen tillhandahåller metoder för att bedöma t.ex. optimal ekonomisk automationsnivå och hållbar produktion, hur man använder Monte Carlo-simuleringar och statistiska analyser när man bedömer tillverkningssystem, samt fördjupade studier av hur olika teknologier och processinställningar påverkar den ekonomiska produktionen för ett tillverkningssystem. Syftet är att ytterligare stärka kunskapen och förståelsen för hur produktionsteknologi, systemkonfiguration, långsiktig hållbarhet och ekonomisk produktion hänger samman.

Kursplan Global produktrealisering

7.5 hp 

Kursen skall stärka förståelsen för att driva produktion under olika kulturella, ekonomiska och tekniska förutsättningar. Kunskapen skall stärkas avseende teknisk analys och ekonomisk bedömning i samband med offerter och prissättning för tillverkning av produkter med höga toleranskrav, särskilt utvecklade i avancerade och svårbearbetade material. Vidare skall kunskapen och förståelsen för lokaliseringsbeslut av produktion göras starkare. 

Kursplan Projekt – Industriell produktion

7.5 hp 

Syftet med kursen är att studenten självständigt ska arbeta med en större uppgift för att erhålla fördjupade kunskaper inom ett specialområde inom ämnet produktionsteknik med angränsande ämnesområden, som studenten själv väljer och därför är intresserad av. Studien kan vara i form av ett mindre utvecklingsprojekt eller en förstudie till examensarbetet. 

Kursplan Material- och metodval

7.5 hp 

Materialval vid tillverkning av en detalj styrs av dess användningsområde och önskade egenskaper. De valda materialen påverkar i sin tur den metod som kan användas vid tillverkningen. Kursen ger en övergripande inblick i materialegenskaper och faktorer att ta hänsyn till vid val av tillverkningsmetoder. Detta innebär att dessa avgörande val är starkt sammankopplade. 

En stor del av undervisningen sker med en kommersiell programvara (Ansys GRANTA EduPack). Programvaran kan användas som stöd för material- och/eller metodval och innehåller ett stort antal parametrar/egenskaper för alla befintliga materialgrupper som används i tillverkningssammanhang, inklusive möjliga tillverkningsmetoder. 

A large part of the teaching is conducted with a commercial software (Ansys GRANTA EduPack). The software can be used as a support for material and/or method selection and contains a large number of parameters/properties for all existing material groups used in manufacturing context including possible manufacturing methods. 

Kursplan Produktionsteknik

7.5 hp 

Tillverkningsindustrin präglas idag av krav på snabba teknologiomställningar, samtidigt som tillverkningsprocesserna blir allt mer kunskapsintensiva. Syftet med kursen är att ge studenten en fördjupad teknisk kunskap om modern bearbetningsteknik. Kursen innehåller, förutom specialistkunskaper, också en relativt stor del generella kunskaper som kan vara användbara inom många områden. Exempel på detta är grundläggande kunskaper om arbetsmaterial, verktygsmaterial, mätteknik och programmeringsteknik. Kursen innehåller en laboration per vecka, vilket skall ge en nödvändig verklighetsförankring. Laborationerna avser att förtydliga och komplettera de teoretiska avsnitten i kursen och målsättningen är att studenterna skall laborera så självständigt som möjligt. 

Kursplan Hållbara tillverkningssystem

7.5 hp 

Kursen syftar till att ge kunskap om vad som styr hållbarhet, konkurrenskraft och lönsamhet i moderna tillverkningssystem genom att synliggöra de starka och viktiga sambanden mellan ekonomi, hållbarhet och teknik. Kursen omfattar bland annat tillverkningssystemens utveckling och historia från hantverk till produktion med hög grad av automatisering. 

Olika typer av produktion och produktionslayouter behandlas, inklusive gruppteknologi, flödesgrupper och flexibla tillverkningssystem, samt genomloppstider och cykeltider vid batchtillverkning och flödestillverkning. Systematiska produktionsanalyser av prestandaparametrar som kassationsfrekvens, stillestånd och taktförluster används för tillverkningskostnadsanalyser och simuleringar. Dessutom ingår andra metoder för kontinuerligt utvecklings- och förbättringsarbete som bygger på resurseffektiv produktion och principerna för hållbar produktion och hållbar produktrealisering. 

Kursplan Tillämpad FEM – projektkurs

7.5 hp 

FEM (Finita Element Metoden) är ett allmänt ingenjörshjälpmedel som bl.a. används vid utveckling av produkter och tillverkningsprocesser. Kursen syftar till att ge studenterna kunskap och förmåga att arbeta med kommersiell FEM-programvara på tillämpade problem, vilket innefattar formulering av indata och tolkning av beräkningsresultat. Kursen är fokuserad på praktisk användning av FEM och behandlar endast elementär FEM-teori, där dock centrala begrepp och funktioner behandlas och förklaras.

Kursplan Skärande bearbetning

7.5 hp 

Kursen syftar till att ge en djupare förståelse och kompetens inom området skärande bearbetning. Den omfattar avancerade modeller, teorier, experimentella tekniker och bästa praxis inom forskning om skärande bearbetning. Kursen börjar med de grundläggande principerna för skärande bearbetning och omfattar mekanisk, termisk och tribologisk analys. Den omfattar även metallurgi för arbetsmaterial och deras bearbetbarhet. Dessutom behandlas utformningen av verktygslösningar, verktygsmaterial och deras nedbrytning under extrema processförhållanden. 

Förutom forskning om bearbetning spänner kunskapen över flera andra discipliner, t.ex. materialmekanik, värmeöverföring och termodynamik, materialvetenskap och produktionssystem. Den erhållna kunskapen förbereder och underlättar för deltagaren att aktivt delta i FoU-arbete inom området skärande bearbetning. Detta är en kurs som bygger på mer än 30 års forskning vid institutionen och som omfattar både teori och praktik inom området skärande bearbetning på en världsledande nivå. 

Kursen kommer att vara tillgänglig år 2024

7,5 ECTS 

Kursen täcker de flesta av de aktuella forskningsområdena inom tillverkning vid institutionen. Detta inkluderar metoder för att studera viktiga fenomen och processer som påverkar materialens beteende under olika förhållanden - med fokus på bearbetning. Tekniska metoder för att övervaka och styra bearbetningsprocesser samt tekniska system för övervakning av produktionskvalitet behandlas.

     

Forskarutbildningskurser

(ges vid tillräcklig efterfrågan)

Kursinformation

Studenter som är registrerade i kurser kan hitta mer information om dem i Canvas.

Logga in i Canvas

Sidansvarig: web@iprod.lth.se | 2023-02-10