Hoppa till huvudinnehåll

Masterutbildning i produktrealisering

Programmet ger studenterna de kunskaper, färdigheter och visioner som krävs för att lösa tekniska utmaningar inom produktutveckling, tillverkningsprocesser och industriell automation och förbereder dem för att ta på sig ledarroller i globalt konkurrenskraftiga tillverkningsindustrier.

Measurement table with alignment prisms and micrometer

Våra kurser, seminarier, workshops och projekt är särskilt utformade för studenten och kombinerar gedigen teoretisk kunskap med praktiska färdigheter. Efter programmet kommer studenterna att kunna analysera, utvärdera och optimera komplexa tillverkningsprocesser och produktionssystem som är involverade i produktframställningen.

Programmet kombinerar produktionsprocesser, produktionssystem och tillverkningsekonomi samt materialteknik med fokus på hållbar produktion, digitaliserad produktion, produktionsautomatisering, global produktion och global marknadsplats. Programmet ger också möjlighet att specialisera sig på ett valt område inom produktionsteknik och har en stark internationell inriktning. Det drar nytta av de möjligheter som finns i en multinationell grupp av studenter och ökar deras kompetens inom interkulturell och global förvaltning.

Särskilda egenskaper hos programmet

  • Mångvetenskaplig strategi som ger studenterna omfattande kunskaper samt praktiska färdigheter och förmågor.
  • De utexaminerade är beredda att lösa tvärfunktionella och tvärvetenskapliga industriella problem med ett holistiskt synsätt. 
  • Kontextuell kunskap om produktions- och materialteknik i en föränderlig värld, med ett globalt till lokalt perspektiv. 
  • Systemperspektiv som ger studenterna de kunskaper och färdigheter som krävs för att förstå och hantera komplexa och ömsesidigt beroende processer inom produktion och materialbearbetning.
  • Praktisk utbildning och projektutveckling. Programmet har stöd från ett stort antal branscher, från globala industrijättar till små och medelstora företag, från regionala till internationella företag. Tack vare dessa starka kopplingar till industrin anordnas flera kurser i aktivt samarbete med industrier. 
  • Omfattande utbildning i grundläggande vetenskaper och teknik som förbereder för en forskarkarriär inom exempelvis tillverkningsprocesser, industriell automation, produktionsledning osv. 
  • Kurser och kurslitteratur som bygger på de senaste forskningsresultaten. 

Mer om programstrukturen på LTH:s webbplats (på engelska)

Karriärutsikter 

Behovet av personal med specialistkunskaper och färdigheter inom området produktions- och materialteknik är allmänt erkänt av många industrier och myndigheter. Enligt Bruegel Blueprint kommer vi att uppleva en stabil tillväxt av sysselsättningsmöjligheter inom industriell produktion och närliggande områden från 2010 till 2030 i EU, Nordamerika och Fjärran Östern. Den ökande efterfrågan på produktionsingenjörer drivs främst av konkurrenstrycket, den framväxande tekniken och utvecklingen av nya material, som tvingar industriföretagen att kontinuerligt förbättra och optimera den befintliga produktionstekniken både när det gäller kostnadseffektivitet och miljömässig hållbarhet. 

Välutbildade studenter inom produktions- och materialteknik har många karriärmöjligheter. De kommer att kunna hitta arbete inom olika funktionsområden runt om i världen, t.ex. produktdesign, produktionsteknik, industriell automation, produktionsunderhåll, materialteknik, produktionsledning samt försäljnings- och verksamhetsplanering. De som utexamineras från programmet kommer att ha många spännande karriärmöjligheter och kan förvänta sig framgång på arbetsmarknaden.

Programme fact sheet (PDF, 228 kB, ny flik, på engelska)

Sidansvarig: web@iprod.lth.se | 2023-02-10