Hoppa till huvudinnehåll

Aktiviteter

Det aktuella avsnittet presenterar aktiviteter gjorda inom Cate-Pro-projektet.

Ny start av seminarieserie tillsammans med Chalmers

Nu har vi startat en ny seminarieserie tillsammans med kollegor på designvetenskaper och Chalmers.

Läs mer om serien här

Studiebesök 2022

Den 12 augusti öppnade vi dörrarna för 16 glada tjejer i 12-årsåldern som fick lära sig mer om hur 3D-printing går till, varför våra produkter består av olika material och varför materialval är viktigt vid produktdesign, hållbarhetsutmaningen som bland annat tillverkningsindustrin står inför, och hur tillverkning ser ut i en CNC-maskin. Otroligt roligt att se så många intresserade och aktiva ungdomar. Tack till Teknik College som bjöd in oss till att få anordna dagen och tack till Andrii Hrechuk, Klas-Holger Jönsson,  Joakim Sandberg och Oleksandr Gutnichenko för att ni var med och ordnade besöket. Tjejerna lämnade oss tillsammans med 400 3D-prinatde dinosaurer för att fortsätta eftermiddagen på Vattenhallen.  

Studiebesök 2021

Den 14 augusti öppnade vi dörrarna för 19 glada tjejer i 12-årsåldern som fick lära sig mer om vad ett reglersystem är för något, hur 3D-printing går till, varför våra produkter består av olika material och varför materialval är viktigt vid produktdesign, hållbarhetsutmaningen som bland annat tillverkningsindustrin står inför, hur deras hårstrå ser ut i vårt Alicona-mikroskåp samt hur man tillverkar en ljusstake i mässing i en CNC-maskin. Otroligt roligt att se så många intresserade och aktiva ungdomar. Tack till Teknik College som bjöd in oss till att få anordna dagen och tack till Mike Olsson, Anders Robertsson, Per Kristav, Rebecka Lindvall, Jakob Johansson och Joakim Sandberg för att ni var med och ordnade besöket.

Seminarieserie

Under 2021 och 2022 höll CATE-Pro i samarbete med IUC-syd en seminarieserie kring produktionsuppföljning tillverkningsekonomi och hållbarhet. Totalt medverkade 15 olika företag i den 12 avsnitt långa serien. Under seminarierna fanns det möjlighet för deltagarna att diskutera och utbyta erfarenheter kring de ämnesområdena som behandlades under respektive seminarium.  

 

Vi tackar alla medverkade företag och IUC-syd för deras engagemang genom Camilla Dahlin som modererade hela serien.  

     
    

     

Disputation i Mekanisk teknologi och verktygsmaskiner

Syftet med avhandlingen är att skapa en kunskapsbas om bearbetning av enfasmaterial, speciellt syrefri koppar, niob och volfram. Den bygger på en förståelse för svårigheterna med att uppnå den erforderliga ytkvaliteten och föreslår användbara verktygslösningar och skärparametrar, som exemplifieras för en längsgående svarvningsbearbetning.

     
     

Seminarium: Hållbar produktion igår, idag och imorgon

Hållbar produktion är en av nycklarna i omställningen till ett hållbart samhälle. Men vad måste vi bli bättre på för att på ett hållbart sätt ta fram och producera morgondagens produkter? ​
Under mars 2022 gavs seminarium av Christina Windmark i detta ämne i samarbete med MNT-dagarna på Lunds universitet. Ett av dessa spelades in och visades på Kunskapskanalen den 29/9 2022​.
Arrangörer: Naturvetenskapliga fakulteten, medicinska fakulteten och Lunds tekniska högskola på Lunds universitet

mer om på Urplay webbsida

     
    

Bokpublicering: Hållbara produktionssystem - länken mellan teknik och ekonomi med ett globalt perspektiv

​Boken visar hur länken mellan teknik och ekonomi kan etableras och användas vid beslutfattande. Denna länk utgör grunden till en långsiktigt hållbar och ekonomiskt baserad produktrealisering.​
​Boken beskriver integrationen av 3 huvudområden; produktionssystem, tillverkningsteknik och ekonomi.  Inehållet sprider sig över industreill produktion och dess utveckling, layouter och produktionstyper, kostander och KPIer, systematisk produktionsanalys, ekonomisk styrd prouktionsutveckling och simulering effektiv produktion, hållbar priuktion, lokaliering och trender, offertarbete och prisstättning samt företagsintegration och ledning. ​Även om boken har en sekventiell uppbyggnad, d.v.s. kapitlen bygger på varandra kan valda delar läsas separat, vilket gör att den också kan användas i tidigare utbildningssammanhang inom teknik och ekonomi.​
​Boken är i första hand avsedd för studier på mastersnivå samt för fort- och vidareutbildning vid industrin.

book cover. photo.

Författare: Jan-Eric Ståhl och Christina Windmark
Illustratör: Jonny Hallberg
Upplaga: 1​
ISBN: 9789144126425​
Språk: Svenska​
Utgiven: 2022-06-02​
Förlag: Studentlitteratur AB
Antal sidor: 588​

Sidansvarig: web@iprod.lth.se | 2023-03-03