Tillverkningssystem och hållbar produktrealisering
Tillverkningsindustrin är ett viktigt inslag i vårt samhälle. Förutom arbetstillfällen och framställning av de produkter vi behöver bidrar den även till skatteintäkter genom export vilket ger ett viktigt bidrag till vårt välfärdssystem.

Hållbarhet
Tillverkningsindustrin är i ständig förändring för att tillmötesgå krav och efterfrågan från kunder, lagar och standarder. Nya teknologier introduceras och strategier utformas för att säkerställa kvalitet, effektivitet, leveranstid och konkurrenskraft. Kraven på ökad hållbarhet bidrar till att samarbetet mellan produktutveckling, inköp och produktion ytterligare aktualiseras. Mycket av miljöbelastningen av vår konsumtion kommer från de material som vi använder, men även resurseffektiv tillverkning är en viktig del i att göra våra produkter mer hållbara.

Utrustning
Området produktionsteknik omfattar primärt alla aktiviteter och utrustningar som behövs för att förädla en materialråvara till en användbar produkt och att återvinna hela eller delar av produkten till ny användbar råvara eller komponent. När dessa aktiviteter och utrustningar länkas samman med styr-, automations- och materialhanteringsutrustning och människor, som ska hantera dessa utrusningar, bildas ett tillverkningssystem. De grundläggande byggstenarna, dvs. maskinerna, verktygen, materialen och operatörerna, tillsammans med strategierna för att designa och konfigurera tillverkningssystemen avgör vilken prestanda tillverkningssystemet kan leverera. Prestandan påverkas både av hur snabbt olika utrustningar kan bearbeta och ställas om, och vilka förluster som uppkommer p.g.a. olika tekniska, kompetensrelaterade och planeringsmässiga problem som uppstår. Ett produktionssystem är en komplex integration av olika komponenter och för att utveckla prestanda och ekonomisk lönsamhet hos ett produktionssystem krävs beslutsstöd som integrerar de ekonomiska effekterna av produktionssystemets prestanda.

Tillverkningssystem
Forskningen inom området Tillverkningssystem fokuserar på att baserat på en prestandadriven tillverkningskostnadsmodell utveckla beslutsunderlag för att identifiera och analysera vilka utvecklingsinsatser som ger bäst ekonomiskt och eller resurseffektivt utfall. Med hjälp av utveckling av olika tillverkningsekonomiska simuleringsverktyg går det att ställa olika utvecklingsscenarier mot varandra för att jämföra de ekonomiska effekterna av dem.
För att kunna följa upp ett tillverkningssystem behövs ett välfungerande nyckeltalssystem med nyckeltal (KPI – key perfromance indicators) samt kompetenta medarbetare som kan underhålla, serva och hantera utrustningar och resurser på ett effektivt sätt.

Hållbara material
För att säkerställa en mer hållbar produktrealisering behöver materialval göras genom att ställa olika värden mot varandra så som ekonomi, produktprestanda, miljöpåverkan under användning, fotavtryck under tillverkning samt återvinningsbarhet. Tillgång på hållbara material påverkas av teknologi, geopolitik och ekonomi, men även kring hur väl vi kan följa upp och mäta olika processer och aktiviteters inverkan på miljö, människa och ekonomi. För detta behövs insikter och kunskap, men även välfungerande partnerskap mellan företag och organisationer.

Exempel på forskningsaktiviteter är utveckling och anpassning av datainsamling och kostnadsanalys för verktygstillverkning, i sågverksbranschen och i fordonsbranschen samt utveckling av beslutsstödsmodeller vid produktionslokalisering, sourcing och prissättning. Andra forskningsaktiviteter har syftat till att utveckla industriella uppföljningssystem med hänsyn till strategi och hållbarhet. Forskning inom hållbar produktrealisering fokuserar på att undersöka inverkan från spårämne i återvunna material på tillverkningsprocesserna och värdeförlusten av att dessa spårämnen inte återvinns till dess fulla potential.
Christina Windmark och Fredrik Schultheiss, 2022